Какво стана с житните кръгове? Те бяха основен аргумент в разговорите

...
Какво стана с житните кръгове? Те бяха основен аргумент в разговорите
Коментари Харесай

Помните ли житните кръгове: Какво се случи с тях?

Какво стана с житните кръгове? Те бяха главен мотив в диалозите за НЛО и разнообразни маргинални вярвания в продължение на десетилетия, само че към този момент доста рядко чуваме за тях. Какво се случи?

В края на 90-те и началото на 2000-те години човек не можеше да се интересува от научна фантастика без да срещнете странните отпечатъци върху полетата с годишна продукция. От Досиетата Х и Знаците на М. Найт Шаямалан до разтревожени медийни репортажи из селски райони в Северна Америка, Обединеното кралство, Русия, Япония и Индия, житните кръгове бяха измежду най-мистериозените явления, за който някои имаха вяра, че са резултат от извънземни действия. Но в този момент, през 2023 година, рядко чуваме за тях.

Историята на една тайнственост

Някои неща са по-трудни за пояснение от други. Понякога има голям брой конкуриращи се пояснения, които не са напълно подобаващи и по тази причина следствията не престават. С житните кръгове обаче казусът не е подобен. Те са тип ландшафтно изкуство, основано от хора.

Another spectacular and deeply intricate crop circle in the UK.
The mystery keeps us contemplating it`s origins and true purpose.
The encoded knowledge always suggests that these crop circles come from a very high consciousness source.
Keep exploring, Michael Tellinger.
— The 1st (@GalacticJack)

Тази позиция не е известна измежду отдадените вярващи, които към момента считат житните кръгове за доказателство за извънземни визити, само че няма никакви научни доказателства в поддръжка на тези изказвания. Вместо това разполагаме със характерна история, която е мъчно да бъде отречена и също така е много смешна. Но дано не прибягваме до финала в самото начало. Но дано проследим събитията по този начин, както са се появили.

Разбира се, историята на житните кръгове не се лимитира до последните години на XX век. През 1678 година сходни отпечатъци върху полета със зърнени култури се появили на няколко места в Хартфордшър, Англия, за които бил упрекнат Дяволът. Въпреки че някои считат това за първия записан случай на явлението, в документите е посочено, че стъблата на културите от Хартфордшир били нарязани във форма, а не огънати - значима характерност на актуалните житни кръгове.

През 1880 година редакторът на Nature разгласил писмо от Джон Ранд Капрон, което разказва няколко „ кръгли петна “, които се появявали в поле, което съгласно него било породено от циклонни ветрове.

През втората половина на XX-ти век житните кръгове почнали да се появяват все по-често и с това почнало да им се обръща повече внимание. През 1963 година сър Патрик Мур, британски астроном, описал кратер, който видял в поле в Уилтшър, Англия, който съгласно него може да е бил породен от конфликт с метеор. Интересното е, че в близките полета имало спираловидни формирания в посевите, които Мур обяснил като евентуално породени от „ мощни въздушни течения, основани от падащото тяло “. Това, което той твърди, може да бъде засвидетелствано от обстоятелството, че всички спираловидни линии в житото водели до кратера.

Но до момента в който Мур предложил по-естествено пояснение, други почнали да приписват тези маркировки на по-необичайни източници. През същото десетилетие сходни кръгове се появили в австралийските вести и били разказани като доказателство за кацане на НЛО. В същото време полетата в Уорминстър, Уилтшир, се трансформирали в гореща тематика за „ наблюдаващите на небето “ и по-точно наблюдаващите на НЛО, които почнали да популяризират хрумвания за житните кръгове - „ гнездата на летящите чинии “. Разбира се, нито един от кръговете не бил сниман.

Интересът към житните кръгове почнал да нараства, само че вълненията към феномена и всичко извънземно достигнали нови измерения в края на 70-те години, когато Джеси Марсел, пенсиониран офицер от военновъздушните сили, дал изявление за хипотетичния случай в Розуел от 1947 година Според Марсел, в пустинята на Ню Мексико е прикрито нещо извънземно.

Измамата излезе на яве

През 1976 година, една вечер, до момента в който пиели бира, двама англичани измислили проект. Дъг Бауър и Дейв Чорли почнали да употребяват дървени дъски с въжета, прикрепени към тях, с цел да щамповат кръгове в посевите в полетата покрай Конхолт, границата сред Хемпшир и Уилтшир. За да създадат това, те държали въжетата нагоре, до момента в който стъпвали върху дъските, като ползвали задоволително мощен напън, с цел да огънат стъблата, само че не безусловно да ги счупят.

Бауър и Чорли по-късно признали, че основали повече от 200 кръга през годините. През 1991 година двамата мъже признали за дейностите си в история, наречена „ Мъжете, които излъгаха света “, оповестена от английския вестник Today. Вестникът удостоверил изказванията им, откакто от редакцията разгледали фотоси на работата им.

Във времената преди обществените медии тяхната „ смешка “ станала международно известна. Въпреки изказванията на почитателите на НЛО, че тези модели не могат да бъдат направени от хора (твърдения, които се срещат и днес), се оказва, че всичко, от което се нуждаете, с цел да ги създадете е малко дърво и въже – просто, само че ефектно, написа vesti.bg. Постепенно ползата към феномена намалял и престанал да се употребява като доказателство за извънземни.

Днес житните кръгове постоянно биват създавани с невероятни шарки, които са форма на ландшафтно изкуство. Въпреки че в този момент знаем тъкмо по какъв начин са били основани, доста вярващи не престават да подценяват доказателствата.

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР